Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke blog Lis's Cottage. Di sini Lis ada mempamerkan serba sedikit hasil tangan Lis seperti folkart, decoupage, basket liner, chocolate dll. Sambil kita mengeratkan tali silaturrahim antara kita sudi2lah jengok di blog Lis ini apa yg ada.

Untuk item2 yg Lis jual sila klik disebelah kanan ----->

Gambar2 akan diupdate dari masa ke semasa.

Penghantaran adalah menggunakan Pos Laju & Express.


Lis harap sudi2lah jadi teman Lis..


Terima Kasih.

My Lovely Friends..

Start ambil tempahan



Assalamualaikum... hmm berkat dari ilmu yg ditimba..tntang cara2 buat coklat.. akak dh start ambil tempahan.. di atas adalah salah satu tempahan yg akak siapkan utk sahabat baik akak.

Dibawah ini adalah senarai harga coklat2.

Filling (Praline Chocolate)
- Peanut Butter
- Strawberry
- Orange
- Blueberry
- Mint
- Mango
- Milk

Oreo Choc (Chocolate with Oreo biscuit)
RM1.00/pc

Praline Choc

-Loose Pack
50pcs / RM30 Compound Chocolate
100pcs /RM55 Compound Chocolate

-Doorgift Pack

Budget pack (2pcs of choc)
Compound RM1.50/pack

Box Pack (2pcs of choc)
Compound RM2.20/pack

Box Pack (3pcs of choc)
Compound RM3.30/pack

Harga coklat yang tertera ini, tidak termasuk kos penghantaran (Poslaju atau 'door-to-door').Caj penghantaran yang paling minima mengikut kawasan anda akan dikenakan.

Tiada caj penghantaran dikenakan bagi kawasan Sitiawan, Manjung, Lumut & berdekatan dengannya.

Bagi yg diluar kawasan penghantaran adalah secara pos laju @ courier.

Ayu Little Cottage Giveaway


Hmm akak tengok ramai yg dh join GA Ayu Little Cottage.Akak pun teringinlah join.. lagi plak akak tak penah join mana2 GA pun.GA ni adalah sempena birthday Ayu dan Wedding Anniversary nya yang ke15.

Syarat-syarat GA...


~ LINK kan ler http://ayulittlecottage.blogspot.com/ di blog anda...

* Hmm Lis dah lama dah link kan blog Ayu nih.

~ Pastu..TAG kengkawan untuk join GA ini...the more..the merrier!!

* Hmm inilah beberapa kenkawan akak yang telah ditagkan :

http://farsweethome.blogspot.com/
http://akudanblog-zures.blogspot.com/


~ Pastu...Leave a comment in this n3...

Akak ucapkan Selamat Hari Lahir buat Ayu.. & Selamat Ulangtahun Perkahwinan buat Ayu & Suami.. Walau pun kita baru berkenalan namun akak doakan semoga Ayu & keluarga sentiasa dirahmati & diberkati Allah swt.. dipanjangkan umur, dimurahkan rezki & sihat sentiasa serta berbahagia hingga ke akhir hayat.


~ Pastu..Jawab soalan nih dalam comment anda :~

Jika anda mendapat quilt bag ini nanti, apa yang anda akan masukkan kedalam beg tersebut dan kemanakah anda akan bawanya?

* Kalau akak dapat quilt bag ni, akak dok bayang dah.. nak taruk telekong akak & dibawa ke masjid untuk solat Tarawikh... hmm dengan penuh kesyukuran jika quilt bag ni jadi milik akak..InsyaAllah.. dan tak lupa juga akak akan bawak pergi solat Hari Raya nanti...InsyaAllah..


* Hadiah yang disediakan Ayu memang menarik iaitu :

~ Quilt bag (sweet roses) - Idaman ku..
~ 2 pieces my handmade deco plate
~ A big Lavender cup n saucer ( including flower on top..so sweet..)
~ 6 triangle doilies ( U can choose the colour)

Hmm itulah GA dari Pn Ayu Liitle Cottage, kalau jadi rezki akak.Alhamdullillah.. rezeki tu..

TQ ye Ayu..

My Homemade Chocolate


Banyak hari dah akak tak n3 apa2.Semenjak berpindah ke Sitiawan,akak sebokkk banget.

Tapi dalam kesebokan baru2 ni sempat jugak akak join kelas buat chocolate kat Padang Serai masa tu on the way balik rumah mak akak kat SP.Cikgu yg ngajar tu ialah Pn Aishah.Fun jugak buat chocolate ni.. lagi pula anak2 akak memang sukaa.. banget dgn dark chocolate nih..

Dalam kelas tu akak diperkenalkan apa itu Couverture Chocolate & apa itu Compound Chocolate.
Juga berkenaan pengawalan suhu semasa penghasilan chocolate. Foooh.. bukan senang jugak..

Tapi hasil yg akak dpt memang memuaskan.. Selepas ni kalau ada kekawan yg nk order boleh lah..hehe..

Terima kasih ye.. Pn Aishah..

Ni chocolate berbentuk ikan sgt sesuai utk dijadikan hantaran.







Boleh dibuat hantaran perkahwinan, pertunangan.Doorgift, Bday Gift atau utk apa2 majlis pun. Juga selepas ini akak akn hasilkan lollichoc yg memang cute & amat sesuai utk birthday party. Budak2 memang suka lollichoc ni.

Dibawah ni ada serba sedikit penerangan tentang chocolate nih..

Chocolate yg digunakan ada 2 jenis :

Compound Chocolate -
jenis ini murah sikit berbanding Couverture chocolate. Diperbuat dr campuran koko, lemak sayuran dan manisan spt gula etc. Juga dikenali sebagai confectionary chocolate atau chocolatey coating. Penyediaannya juga agak mudah.


Couverture Chocolate -
jenis ini adalah berkualiti, diperbuat dr campuran koko, lemak koko, soya lecithin dan manisan spt gula etc.
Penyediaannya yg rumit menyebabkan harganya sedikit mahal berbanding Compound Chocolate.

Semuanya dijamin Halal..

Flavour
Chocolate
- Dark (kurang manis dan sedikit pahit)
- Milk (manis dan berlemak)
- White (rasa spt vanilla,manis)

Filling (Praline Chocolate)
- Peanut Butter
- Strawberry
- Orange
- Blueberry
- Mint
- Mango
- Milk