Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke blog Lis's Cottage. Di sini Lis ada mempamerkan serba sedikit hasil tangan Lis seperti folkart, decoupage, basket liner, chocolate dll. Sambil kita mengeratkan tali silaturrahim antara kita sudi2lah jengok di blog Lis ini apa yg ada.

Untuk item2 yg Lis jual sila klik disebelah kanan ----->

Gambar2 akan diupdate dari masa ke semasa.

Penghantaran adalah menggunakan Pos Laju & Express.


Lis harap sudi2lah jadi teman Lis..


Terima Kasih.

My Lovely Friends..

My Homemade Chocolate


Banyak hari dah akak tak n3 apa2.Semenjak berpindah ke Sitiawan,akak sebokkk banget.

Tapi dalam kesebokan baru2 ni sempat jugak akak join kelas buat chocolate kat Padang Serai masa tu on the way balik rumah mak akak kat SP.Cikgu yg ngajar tu ialah Pn Aishah.Fun jugak buat chocolate ni.. lagi pula anak2 akak memang sukaa.. banget dgn dark chocolate nih..

Dalam kelas tu akak diperkenalkan apa itu Couverture Chocolate & apa itu Compound Chocolate.
Juga berkenaan pengawalan suhu semasa penghasilan chocolate. Foooh.. bukan senang jugak..

Tapi hasil yg akak dpt memang memuaskan.. Selepas ni kalau ada kekawan yg nk order boleh lah..hehe..

Terima kasih ye.. Pn Aishah..

Ni chocolate berbentuk ikan sgt sesuai utk dijadikan hantaran.







Boleh dibuat hantaran perkahwinan, pertunangan.Doorgift, Bday Gift atau utk apa2 majlis pun. Juga selepas ini akak akn hasilkan lollichoc yg memang cute & amat sesuai utk birthday party. Budak2 memang suka lollichoc ni.

Dibawah ni ada serba sedikit penerangan tentang chocolate nih..

Chocolate yg digunakan ada 2 jenis :

Compound Chocolate -
jenis ini murah sikit berbanding Couverture chocolate. Diperbuat dr campuran koko, lemak sayuran dan manisan spt gula etc. Juga dikenali sebagai confectionary chocolate atau chocolatey coating. Penyediaannya juga agak mudah.


Couverture Chocolate -
jenis ini adalah berkualiti, diperbuat dr campuran koko, lemak koko, soya lecithin dan manisan spt gula etc.
Penyediaannya yg rumit menyebabkan harganya sedikit mahal berbanding Compound Chocolate.

Semuanya dijamin Halal..

Flavour
Chocolate
- Dark (kurang manis dan sedikit pahit)
- Milk (manis dan berlemak)
- White (rasa spt vanilla,manis)

Filling (Praline Chocolate)
- Peanut Butter
- Strawberry
- Orange
- Blueberry
- Mint
- Mango
- Milk

No comments:

Post a Comment

Sila tinggalkan komen anda.Komen anda amat dihargai.
Terima kasih.