
Banyak hari dah akak tak n3 apa2.Semenjak berpindah ke Sitiawan,akak sebokkk banget.
Tapi dalam kesebokan baru2 ni sempat jugak akak join kelas buat chocolate kat Padang Serai masa tu on the way balik rumah mak akak kat SP.Cikgu yg ngajar tu ialah Pn Aishah.Fun jugak buat chocolate ni.. lagi pula anak2 akak memang sukaa.. banget dgn dark chocolate nih..
Dalam kelas tu akak diperkenalkan apa itu Couverture Chocolate & apa itu Compound Chocolate.
Juga berkenaan pengawalan suhu semasa penghasilan chocolate. Foooh.. bukan senang jugak..
Tapi hasil yg akak dpt memang memuaskan.. Selepas ni kalau ada kekawan yg nk order boleh lah..hehe..
Terima kasih ye.. Pn Aishah..



Dibawah ni ada serba sedikit penerangan tentang chocolate nih..
Chocolate yg digunakan ada 2 jenis :
Compound Chocolate -
jenis ini murah sikit berbanding Couverture chocolate. Diperbuat dr campuran koko, lemak sayuran dan manisan spt gula etc. Juga dikenali sebagai confectionary chocolate atau chocolatey coating. Penyediaannya juga agak mudah.
Couverture Chocolate -
jenis ini adalah berkualiti, diperbuat dr campuran koko, lemak koko, soya lecithin dan manisan spt gula etc.
Penyediaannya yg rumit menyebabkan harganya sedikit mahal berbanding Compound Chocolate.
Semuanya dijamin Halal..
Flavour
Chocolate
- Dark (kurang manis dan sedikit pahit)
- Milk (manis dan berlemak)
- White (rasa spt vanilla,manis)
Filling (Praline Chocolate)
- Peanut Butter
- Strawberry
- Orange
- Blueberry
- Mint
- Mango
- Milk
No comments:
Post a Comment
Sila tinggalkan komen anda.Komen anda amat dihargai.
Terima kasih.